Önfegyelem, önuralom
Az önfegyelem az erőfeszítésre való képességet jelenti; a cselekvésre való lendületet bármilyen körülmények között, függetlenül a hangulatainktól, érzéseinktől, gondolatainktól.
Az önfegyelem három alappillére: engedelmesség, akaraterő, kitartás.

Nézzük a sorrendet. Ahhoz, hogy elérjük a kitűzött céljainkat változtatnunk kell a mindennapi szokásainkon – valamit másképp kell csinálnunk, mint ahogyan eddig. Na, már most az kizárólag úgy lehetséges, ha megtanuljuk az önfegyelmet és önuralmat alkalmazni és megfelelően a mindennapi életünkbe beültetni. Sok ember kétségbeesve változtatni szeretne, de még sem sikerül nekik, mert nem tudják megfelelően alkalmazni az önfegyelem és az önuralom viselkedési formáit. Bármilyen sikerről is legyen szó a világon, annak mindig ára van. Más szavakkal: a sikerért meg kell dolgozni.
Ne feledjétek, a Sikernek nem titka van, hanem ára. Azok, akik hajlandóak megfizetni a siker árát, azok el is érik a céljaikat. Rengeteg olyan ember van a világon, akik szeretnének változtatni jelenlegi életükön, de túl lusták ahhoz, hogy erőfeszítéseket tegyenek a változás érdekében. Itt képbe is jött a lustaság fogalma, mint kritikus szempont. Hitem szerint az emberek egyik legnagyobb bűne a lustaság, ugyanis az egyik legnagyobb hiba, amit ember elkövethet saját magával szemben, hogy tudja, hogy mit kellene tennie ahhoz, hogy változtasson, sőt ehhez még a lehetőségei is megvannak a cselekvéshez, de a lustaság miatt nem kezd bele a megvalósításba.
A lustaság felett hamar irányítást kell szereznünk, mert kontroll nélkül teljesen rátelepszik életünkre gátat szabva a köztünk és az elérendő céljaink között.

Mikor miben segít az önuralom és az önfegyelem?
Amikor mindent átgondoltál és elhatároztad, hogy változtatni szeretnél jelenlegi életeden és belekezdesz ennek megvalósításába, akkor egy nagyerőfeszítésre van szükséged és ezek bizony járnak kellemetlen érzésekkel. Ekkor van szükséged a kitartásra és ugyanekkor rögtön segítségedre siet az önfegyelem. Az önfegyelem az, amivel a negatív szokásaidtól megtudsz szabadulni, ill. ugyan ennek a képességnek, köszönheted, hogy motivál téged arra, hogy mindennek ellenére kitarts a céljaid mellett.
Önuralomra van szükségünk abban az esetben, amikor egy rossz szokásunktól szándékozunk megszabadulni, azaz nem csinálni többet. A leggyakoribb embert próbáló feladat a dohányzásról való leszokás, Sokan tervezgetik a leszokást, de az első nehezebb nap után abba hadják feladják terveiket. Nincs megfelelő önuralmuk ezért aztán életük felett nincs irányításuk így a függőség kerül előtérbe.
Állhatatosnak kell lenned ellenállni a rövid távú örömöknek, fegyelmezetten ki kell tartanod a céljaid megvalósítása mellett függetlenül attól, hogy milyen kellemetlenségekkel jár ez.
Fontos megjegyezni:
Azok, akik sikert akarnak elérni az életükben, hajlandónak kell lenniük arra is, hogy elviseljék az ezzel járó kellemetlen érzéseket.