Reggelente gyomorideged van, lehangolt vagy, nincs kedved mosolyogni. El kéne kezdened, de nincs hozzá kedved. Nincs meg a kellő motiváció.

Mindannyian átéltünk már olyan napokat, hogy cselekvőképtelennek érezzük magunkat és, ami még fokozza ezt a rossz kedélyállapotot, hogy tudjuk, hogy jelenlegi élethelyzetünkön változtatnunk kell, valaminek jönnie kell, hogy átlendítsen ezen a rossz élethelyzeten.

A másik ilyen próbatétel, ha valamit elkezdtél vagy valakinek, vagy valaminek a hatására megvan a kellő motivációd is, de időközben mégis alábbhagy a lelkesedésed. Itt rögtön megjegyezném nem te vagy ezért a hibás. Javaslom, keres fel és egy személyes konzultáció keretiben megtaláljuk a megoldást, hogy rá tudj térni a változás útjára, anélkül, hogy a jelenlegi életedet félre keljen tenni.

Segítek neked és elmondok néhány olyan módszert, ami nekem segített annak idején, változást hozni az életembe, hogy el tudjak indulni a céljaim felé. Azonban ha te már egy lépéssel közelebb vagy ahhoz, hogy elindulj a vágyott életed felé, mégpedig olyan tekintetben, hogy vannak egyértelműen világosan megfogalmazott céljaid, de még mindig ott lebeg a szemed előtt, hogy hogyan tovább, akkor én a megoldást a kezedbe adom, és nagy eséllyel eléred a célodat és így a vágyott életedet élheted.

De most jöjjön a hat módszer, amik segíthetnek, hogy változtatni tudj!

1. Figyelj magadra!
Ez az első lépés. A legtöbben probléma esetén kifelé nézelődnek, ott keresik a kifogásokat, és ott keresik a megoldást is. Rengeteg időt és energiát spórolhatsz meg magadnak, ha kihagyod ezt és egyből magadra kezdesz figyelni. Tudom, hogy ma már szinte közhely, amit most írok, de nagyon fontos az én életemben ez a gyakorlat életmentő volt. Figyeld meg magadat, figyeld meg a negatív érzést, ami hatalmába kerített, és élj meg minden egyes pillanatot a maga teljességében. Ne próbálj külső tényezőkre figyelni, ne keress kifogásokat, ne magyarázkodj, csak figyelj! Mit tapasztalsz? Milyen érzések kavarognak benned? Ne próbálj menekülni előlük, hanem nyugodtan ismerkedj velük és nevezd meg őket. Adj időt magadnak!
Majd ha ezzel megvagy, kezdd el megkeresni az okát annak, amit tapasztalsz. Félsz valamitől? Nem látod a célt? Valami vagy valaki visszatart? Nem a motiválatlanság az igazi ellenséged. Találd meg a valódi okot önmagad vagy kérhetsz tőlem segítséget. Ha megvan és megoldod, azzal átlendülsz ezen a determináló élethelyzeten illetve a tehetetlenség érzését is felszámolod magadban.

Gyakran már ez a tudatos önreflexió elég ahhoz, hogy cselekedj. Ne hazudj önmagadnak! Ne hitesd el magaddal, hogy nincs baj, mert veled nem lehet semmi baj. De lehet. Mindenkivel lehet időnként. Nézz szembe vele, ismerd meg és szűntesd meg a valódi okot!

2. Bontsd le!
Van, hogy maga a cél rettent el attól, hogy elindulj felé. És előfordul az is, hogy már elindultál, de ahogy telnek a napok, hetek, még mindig olyan távolinak és elérhetetlennek tűnik a célod. „Ez nekem túl sok! Lehetetlen, hogy valaha is elérjem!”
A hiba nem benned van. Ezt tanultad kisgyermek korod óta, és ezt hallod a legtöbb embertől is a környezetedben. Ami nekik nem sikerül, az lehetetlen. Megtanulod, hogy vannak korlátaid, még mielőtt elérnéd őket. Ezért nem is teszed túl magasra a lécet, nehogy igazuk legyen azoknak, akik előre megmondták, hogy nem fog sikerülni. És így lesz valóban igazuk.
De ha úgy döntesz, hogy nem foglalkozol a kishitűekkel, kilépsz a komfort zónádból, és folyamatosan kijjebb tolod a korlátaidat, akkor szép fokozatosan ki tudod törölni magadból azokat a koncepciókat, amik visszatartanak. Senki nem ért el soha igazán nagyszerű dolgot egyik napról a másikra. Amit ma látsz, az nem más, mint a félelmeid által hozott döntéseid sorozata. Semmi több. De több lesz akkor, ha ma egy picit hozzáteszel. Majd holnap ismét. Mindig egy picit, egészen addig, míg az átlagos nagyszerűvé érik.
Ezért fontos, hogy ne csak a végső cél legyen a szemed előtt, mert az könnyen válhat nyomasztóvá, ha még távol vagy tőle. Bontsd le a célodat apró lépésekre, és mindig csak a következőre fókuszálj. Egy híres ultramaraton futótól megkérdezték, miután megnyerte a több mint 200km-es futóversenyt, hogy hogyan volt képes fenntartani a motivációját a legnehezebb időszakokban. Azt válaszolta, hogy mindig csak a következő 15 percre koncentrált – mert mindenki képes 15 percet futni. Te is csak a következő kis lépéssel foglalkozz, és hamarosan azt veszed észre, hogy sokkal messzebbre jutottál, mint amit induláskor el tudtál képzelni.

3. Csinálj valamit!
Igen, ez elsőre furcsán hangzik. De ha bénultnak érzed magad és a legkisebb motivációt sem érzed magadban arra, hogy csináld a feladatodat, akkor csinálj valamit, aminek akár csak minimális haszna is van. Szinte mindegy, hogy mit, csak legyen valami kis eredménye. Mosogass el, tegyél rendet az asztalodon, tisztítsd le a cipődet, vagy töröld le a könyvespolcot. Mindegy, csak csinálj valamit!
Sokan arra várnak, hogy megjöjjön a motivációjuk, és aztán akarnak cselekedni. Csakhogy ez nem így működik. Ha a teljes motiválatlanság állapotába ragadtál, akkor hiába vársz, hogy majd egyszer csak nyakon öntenek egy motivációs löttyel, amitől hiper-cselekvőképesnek érzed majd magad. Sokszor éppen maga a cselekvés hozza meg a motivációt. Pont az, hogy elkezded. Mindig a kezdet az igazán nehéz.
Ha az elején nem adod át magad a tehetetlenség érzésének, akkor a folytatás legtöbbször már magától megy. Csinálj csak egy keveset és ne görcsölj! Ha úgy érzed, hogy szükséges, akkor pihentesd egy picit, majd folytasd. És ha már minimális eredményt látsz, a lendület tovább fog vinni. A lényeg, hogy ne várj, hanem kezdd el most!

4. Mozogj!
A testmozgás az egyik legjobb motiváló erő, amit a saját hasznodra tudsz fordítani. A rendszeres sport energiát és önbizalmat ad, a szervezeted hatékonyabban működik és folyamatosan újabb eredményeket érsz el, ami fenntartja a lendületet az élet más területein is. Emellett tudományosan igazolt tény, hogy a testmozgás hatására az agyban dopamin, szerotonin és endorfin hormonok szabadulnak fel, mely jobb közérzetet, de gyakran kifejezetten boldogságot is okoz. A kortizol termelését szabályozva pedig a stressz csökkentésében is segít a sport. Ráadásul nem elhanyagolható az sem, hogy azonnal érzed, hogy teljesítettél, elértél valamit.
Tehát ha instant motivációra van szükséged, akkor kapd fel a futócipőd, vedd kézbe a súlyzót, és irány előre!

5. Menj ki a természetbe!
Vagy ha városi környezetben vagy, akkor legalább egy csendes, nyugodt helyre, lehetőleg növények közé. Amikor a motor balesetemből való felépülés töltötte ki a napjaim nagy részét, rendszeresen kijártam a szabadba. A séta úgy igazán értékes, ha nincs célja; nem egyik pontból a másikba akarsz eljutni, hanem csak mész, amerre éppen kedved tartja, és elmerülsz a gondolataidban. Nekem rengeteget segített helyretenni az eseményeket, következő lépésként pedig hasznos új gondolatok születtek meg bennem arról, hogy merre tovább.
A sétának emellett hasonló hatása van, mint az előző pontban említett sportolásnak: csökkenti a stresszt és közérzetet javító hormonok termelését indukálja. A friss levegő az agyműködésedet is serkenti, és pszichésen is segít, hogy nem érzed bezárva magad. Szánj időt magadra; menj ki sétálni!

6. Emlékezz!
Használhatsz negatív motivációs erőt is, ha úgy érzed, hogy ez az, ami segít. Gondolj vissza arra, milyen kegyetlenül rossz érzés kerített hatalmába legutóbb, amikor motiválatlan voltál és nem csináltál semmit. Vetítsd előre, hogy most is ez fog következni, ha nem teszel ellene. Éld át újra azt az érzést minden részletében! Lásd kívülről magadat, ahogy szenvedsz, érezd, ahogy a gyomrod összeszorul, és érezd a testedben a fáradtságot.  Éld át újra azt az érzést, amikor feladod. És ezt a múltbéli negatív élményt használd fel arra, hogy mindent megtegyél azért, hogy elkerüld. Ez nagyon hatásos módszer tud lenni, mert belenyúlsz a saját érzelmi világodba – a saját félelmeidet használod fel.