HIPNÓZIS

Kinek segíthet?

A hipnózis kultúrtörténeti gyökerei a törzsi rítusokig és a sámánok tevékenységéig nyúlik vissza. Bár az emberiség évezredek óta alkalmaz hipnózisszerű gyógyító módszereket, sok idő kellett hozzá, hogy a hipnózist a kutatók kiszabadítsák a hozzá kapcsolódó tévhitek és félreértések gyűrűjéből. A módszertanilag megalapozott hipnotikus szuggesztiókat egyre nagyobb sikerrel alkalmazzák a gyógyító munkában. Mára a hipnózis a pszichológia szerves részét képezi, segítségével a képzett szakemberek képesek olyan kognitív folyamatokat módosítani, mint a fájdalomérzékelés és a memória.

 

Mi a hipnózis?

A hipnózis egy módosult tudatállapot, amit a hipnózisindukció vált ki, és ami során a személy észlelése, viselkedése és gondolkodása – a hipnotizőr szuggesztiójára adott válaszként – megváltozik. Tulajdonképpen módszerként vagy technikaként fogható fel, aminek segítségével a személy figyelme beszűkül a hipnoterapeuta szavaira és saját élményeire. Ez azonban nem teljesen egyedülálló élmény, módosult tudatállapotot mindenki átél a hétköznapokban is. A kézenfekvő álom és meditáció mellett váratlan helyzetek vagy nagy fájdalmak, de akár egy koncertélmény is kiválthatja a jelenséget. Közös jellemzőik, hogy ilyenkor a tudatunk beszűkül, másképpen észleljük a körülöttünk lévő világot, valamint fokozottan hatnak ránk a szuggesztiók.

Hipnózisban az ember nem passzív parancskövetőként működik, hanem éppen ellenkezőleg. Aktív problémamegoldóként, aki saját erkölcsi normái szerint cselekszik, miközben tökéletesen fogékony marad a terapeuta elvárásaira. Mivel az élmény hallucináció jellegű lehet, gyakori szkeptikus érv, hogy a hipnózis pusztán az alany túlságosan élénk fantáziáján alapul. PET (pozitronemissziós tomográfia) vizsgálatokban azonban kimutatták, hogy az agy más-más területei aktiválódnak képzeleti élmény és valódi hallucinációs élmény alatt hipnózishelyzetben.

Kérj most konzultációs időpontot!

Elérhetőségeim:

Mobil: +36 20 540 8040

Email: gredics-tivadar@sikereselet.com