1. Tervezd meg!

A magabiztosság alapja a teljesítmény. Akár kisebb, akár nagyobb célokat tűzöl ki, sokkal jobban fogod érezni magadat, miután elérted őket. Amennyiben nagyobb több időt igénybe vevő célt tűzöl ki magad elé, akkor érdemes a hosszú utat kisebb rész célok kitűzésével tarkítanod. A kisebb céljaid elérése folyamatos siker élményt biztosítanak számodra így a nagyobb célod eléréséig meg lesz a kellő motivációd. Ezek után már jogosan fogod azt érezni, hogy a nagyobb projektek is biztos kezekben vannak nálad. Tűzz ki tehát konkrét célokat magad elé, egyre bátrabban.

2. Készíts a jelenlegi életedről egy átfogó elemzést!

HA készítesz egy feljegyzést jelenlegi állapotodról, élethelyzetedről, akkor a fejlődésedet folyamatosan követni tudod. (Írd, le miért akarod a változást, tégy említést jelenlegi szokásaidról, táplálkozásodról, tanulmányi előmeneteledről amennyiben még tanuló vagy, munkádról, anyagi helyzetedről, baráti társaságodról, szexuális kapcsolatodról)

Ha ezzel készen vagy mérd fel a lehetséges akadályokat, amik gátolhatnak a célod elérésében, majd tedd, sorrendbe őket, javaslom, a legnagyobb akadállyal kezd, ezt követően nézd meg, hogy miben kell esetleg, hogy jobb legyél, milyen információra, tudásra kell szert tenned, ahhoz, hogy legyőzhesd az előtted álló akadályt. Ahogy látod majd az eredményeidet, büszke leszel rájuk és máris torony magasan növekedni fog az önbizalmad.

3. Egyéniséged felépítése!

Mindannyiunk számára ezernyi lehetőség kínálkozik, és mindannyiunk nagyon sok dologban vagyunk tehetségesek. Mégis valami kételyt támaszt bennünk. És ez nem a tudás hiánya sokkal inkább az önbizalomé. Az iskolák elvégzése után a való életben már nem az iskolapadban megszerzett jó eredményeink számítanak, sokkal inkább szükségünk van magabiztosságra, elszántságra, állhatatosságra, rámenőségre stb… Ezek az erények a legtöbb esetben sokkal inkább meghatározzák életünk jövőjét, mint az iskolai bizonyítványunk.

4. Testmozgás felbecsülhetetlen előnyei!

A rendszeres testmozgás nem csak a külsőd és a testi egészséged miatt fontos. Nagyon sokan nem is tudják, milyen pozitív hatással lehet egész lényünkre a rendszeres testmozgás.5. Maradj állhatatos!

Amikor elmeséled, a céljaidat nagyon óvakodj olyan emberektől, akik egyből rá vágják, hogy „ez lehetetlen” „ez nem fog menni” ne enged meg nekik, hogy elültessék a kétely magvait az elmédben. Gondolj arra, mielőtt elmondtad volna TE hittél magadban. És ez így helyes higgy magadban, egy saját idézettel erősíteném meg

Hidd el neked is sikerül az anyatermészet nem tesz, senki között különbséget senkiről nem mondja meg, hogy neked lehet, neked nem lehet. Éppen ezért neked is lehetséges a céljaidat megszerezni és így a vágyott életedet élni!”

6. Tisztelet

A tisztelet. Ha azt szeretnéd, hogy mások tiszteljenek, neked kell először tisztelni őket. Ha életed során találkoztál már olyannal, aki nem volt tiszteletteljes veled, akkor arra úgy kell tekintened, hogy azért küldte hozzád a sors, mert korábban te sem tiszteltél valakit megfelelően.
Ahelyett, hogy azzal foglalkoznál, hogy kik, azok akik nem tisztelnek, inkább azon dolgozz, hogy tiszteletteljes légy másokkal. Ez segíteni fog, hogy a másokkal való kapcsolatodat új szintre emeld. Az emberek tisztelik a következetes embereket, akik beteljesítik az ígéreteiket és terveiket. És ami még fontosabb: te is tisztelni fogod saját magadat, ha végrehajtod azt, amit elterveztél. A cselekvés értelmet ad a szavaidnak, fejleszti a személyiségedet és

Építi az önbizalmadat.

7. Gondolkodj hosszútávban!

A boldogtalanság alapja a rövidtávban gondolkodás, a pillanatnyi örömök hajszolása. Ha spórolni akarsz, nem járhatsz naponta étterembe; ha fogyni akarsz, nem ehetsz állandóan sült krumplit; ha nyelvvizsgát akarsz, időt kell szánnod a tanulásra, és így tovább. A nagy célok nagy áldozatokat követelnek – amelyek utólag kifizetődnek.

8. Csináld többet, amit szeretsz vagy, ami boldoggá tesz!

Szeretsz utazni, úszni, naplót írni, olvasni, vagy csak csöndben ülni egyedül és merengni gondolataiddal. Akkor ne tétovázz, szánj erre is időt rendszeresen, mert nem elégszer hangsúlyozom, hogy egyet kaptál abból az ajándékból, amit ÉLET- nek hívnak.